Viljamovka kot darilo

Različne žgane pijače so v Sloveniji pa tudi drugod zelo priljubljene, najpogostejše med njimi pa so tiste, ki imajo okus po sadju. Med njimi so različne vrste žganja oziroma sadjevca, kot mu zaradi okusa po sadju tudi rečemo.Viljamovka-darilo
Ena od takšnih vrst žganja je tudi viljamovka, ki postaja vedno bolj priljubljena.
Viljamovka je sicer posebna vrsta hruške, stara sorta, ki jo gojijo marsikje po Sloveniji. Gre za večjo in zelo okusno sočno hruško, zato ni nič čudnega, da je tudi okus alkoholne pijače, narejene iz nje, tako poln. Obstaja tudi navada, da se te sočne hruške med rastjo ujame v steklenice, ki jih nato napolnijo z žganjem, ki se ga napije tudi viljamovka. Ko se žganje popije, ostane še hruška, prepojena z njim, in ta je šele odlična – marsikdo jo porabi kot sestavino za različne sladice, te pa bo popestrilo ali jim dalo aromo tudi hruškovo žganje oziroma žganje iz viljamovke.darilo
Takšno sadno žganje s hruško v lični steklenici pa je tudi zelo lepo darilo. Marsikdo, ki ga dobi, se sprašuje, kako so velikansko hruško spravili čez ozek vrat steklenice, in misli, da pri tem mora biti kakšen trik, a temu ni tako – kot smo že omenili, se hruško v steklenico ujame med rastjo, in sicer, ko so še čisto majhne oziroma ko iz cveta ravno začne nastajati nov sadež.
Steklenice se z žico privežejo na drevo, tako da je mladi poganjek oziroma sadež v vratu steklenice, nato pa se vsake toliko časa zgolj preverja, kako raste. Gre za dolgotrajen proces, prav tako pa v hruško ne zraste kar vsak poganjek, zato so tiste hruške, ki v steklenici do konca zrastejo in tudi dozorijo, vredne še toliko več. Ker je steklenica prozorna, viljamovka dobi tudi dovolj svetlobe, zato razvije vso sladkobo, ki je značilna zanjo in za alkoholno pijačo, ki je narejena iz nje.

https://www.youtube.com/watch?v=EFVhbzuv_Po

Iz iste kategorije: