SoftShell jakne v prednosti pred vetrovkami in flisom

Čebulno oblačenje pomeni, da se namesto v eno debelo plast oblačila raje oblečemo v več tanjših. To je zlasti pomembno za nekoliko hladnejše dni v letu. Najbolj ob telesu si nadenemo osnovni sloj, na primer športno perilo. Nad njim oblečemo toplotni sloj, na primer flis oziroma termovelur. Na vrh si nadenemo sloj, ki nas kar se da dobro ščiti pred mrazom in vlago, navadno je to vetrovka. 

V zimskem času pa na vse omenjeno praviloma oblečemo še dodatni toplotni sloj, na primer bundo. Seveda pa bi si vse skupaj lahko zelo poenostavili. Namesto da imamo na sebi cel kup plasti, bi lahko nase namestili SoftShell jakne. Zanje pogosto rečemo, da so kot neke vrste hibridna možnost, ki olajšuje bivanje na prostem. 

Prodajalci v specializiranih prodajalnah s športno opremo, vam bodo SoftShell jakne predstavili tudi kot vmesno stopnjo med vetrovko in flisom

Softšel ali mehka lupina 

SoftShell boste pogosto našli napisano tudi kot softšel. Pri nas za ta izraz nimamo prave ustreznice, a še najbolje bi to angleško besedo prevedli, če bi rekli, da pomeni mehka lupina. SoftShell jakne so torej udoben in mehek kos oblačil, ki nas ščiti pred neprijetnimi zunanjimi vplivi, na primer pred vetrom in vlago. 

Prodajalci v specializiranih prodajalnah s športno opremo, vam bodo SoftShell jakne predstavili tudi kot vmesno stopnjo med vetrovko in flisom. Če torej softshell jakno primerjamo s flisom, se obe vrsti oblačil uporabljata zato, da nas dobro grejeta. Glavna prednost softshell jakne pa je, da nas ščiti tudi pred vetrom in vlago. 

Če torej softshell jakno primerjamo s flisom, se obe vrsti oblačil uporabljata zato, da nas dobro grejeta

Udobni Softshelli

Če bi SoftShell jakne primerjali z vetrovkami, bi hitro ugotovili, da so softshelli bistveno udobnejši. Zanje je namreč značilno, da veliko bolje dihajo in vlago oddajajo stran od našega telesa. V SoftShell jaknah se torej bistveno manj potimo in lahko veliko lažje vzdržujemo kar se da udobno telesno temperaturo; tudi pri zelo intenzivni telesni aktivnosti. 

SoftShell jakna je v primerjavi z vetrovko veliko mehkejša, lažja, krajša, bolj raztegljiva, dobro se premika po telesu. Ker so softshelli dobro podloženi, so prav tako veliko toplejši. Ne nazadnje so tudi tišji kos opreme. Sami veste, kako glasno znamo biti s šumenjem vetrovk. Kljub temu pa imajo tudi vetrovke svoje prednosti. Medtem ko je nekaj vrst softshell jaken brez kapuce, imajo praviloma vse vetrovke kapuce. 

Majice  iz ekološko pridelanega bombaža 

Pri nakupu majice pogosto pozabimo preveriti, iz česa so narejene. Veliko bolj kot to nam je pomemben videz. A če se želimo pri nošenju kar se da dobro počutiti, bi se morali pred nakupom tega kosa oblačila osredotočiti tudi na same materiale. 

Nekateri med vami pazite, da majice izdelane iz 100 % bombaža. To je vsekakor dobra izbira. Še boljša pa bi bila, če bi bile majice izdelane iz ekološko pridelanega bombaža. Tudi majice iz poliestra so lahko zelo kakovostne. Iz takšnega materiala so zlasti izdelane kakovostne športne majice. Zanje je značilno, da imajo bombažni otip, dobro dihajo in se obenem tudi zelo hitro sušijo. Na trgu so ravno tako priljubljene kot bombažne majice. 

Gramatura kakovostnih majic 

Ste kdaj pomislili sploh na to, da je pri izbiri dobre majice pomembno tudi to, koliko gramov ima kvadratni meter tkanine? Oziroma z drugimi besedami: kako gosto in na debelo je pleten material, iz katerega je izdelana majica, ki jo nameravate kupiti. 

Ste kdaj pomislili sploh na to, da je pri izbiri dobre majice pomembno tudi to, koliko gramov ima kvadratni meter tkanine?

Proizvajalci in trgovci težo materiala označujejo z oznako GSM. Najboljše majice naj bi po mnenju strokovnjakov imele med 150 in 180 GSM. GSM kratica pomeni grams per square metre. Manj od 150 GSM pomeni pretenko, več kot 180 GSM pa pomeni predebelo. Pretanke majice so vprašljive za samo vzdrževanje, predebele majice pa nam na primer poleti dajo občutek, da je še bolj vroče, kot pa v resnici je. 

Majica s cevastim materialom ali s stranskim šivom 

Boljše majice imajo vključen stranski šiv. Ker je bilo za to potrebno kar nekaj dodatnega dela, je posledično takšna majica tudi nekoliko dražja. Po pranju se z majicami neredko pripeti, da jih malce potegne oziroma zavrtinči. Pri majicah s stranskim šivom se vam to zagotovo ne bo pripetilo. 

Čeprav ste torej do sedaj mislili, da natančno veste, kako se kupi dobra majica, pa smo prepričani, da smo vas podučili o čem novem. Od sedaj naprej bodite pri nakupovanju majic pozorni na še kaj drugega in ne samo na barvo in obliko. Zlasti je najpomembneje, da boste kupovali majice iz naravnih in kakovostnih materialov. 

Iz iste kategorije:

    None Found