Prenosni računalnik

Prenosnik je lahko fantastično darilo in sicer ob katerikoli priložnosti. Ljudje se večkrat odločajo, da jih bodo v ta namen tudi kupili, vendar se postavlja vedno znova isto vprašanje – kak prenosnik kupiti nekomu za darilo? In pri tem je odgovorov zares veliko, zato mora dobro poznati obdarovanca in vedeti za kaj bo prenosni računalnik potreboval.

Če to veste, vam bodo znali strokovanjaki svetovati, vi pa se lahko potem odločate med modeli in tudi v različnih cenovnih rangih, saj ni nujno, da kupite najnovejši model. Za večino povsem ustreza starejši in rabljen računalnik, ki bo še dolga leta odlično deloval, za manj denarja pa boste lahko kupili veliko zmogljivejšo opremo, kot če bi šli v trgovino po novega. Poglejmo si kaj morate vedeti o prenosniku.

Laptop ali prenosnik je manjši računalnik, ki ima običajno tudi slabšo splošno zmogljivost, vendar ima vse sestavne dele v enem kosu. Pogosto uporabljamo tudi angleške izraze, kot sta recimo laptop ali notebook.Takšne računalnike proizvaja več svetovno priznanih proizvajalcev kot so MSI, Lenovo, Fujitsu, Apple, ASUS, Toshiba, Samsung, ACER, Sony in drugi. Lahko jih kupimo z manjšim ali večjim zaslonom, različno velikostjo trdega diska, različno zmogljivim procesorjem, na hitrost in kvaliteto delovanja pa vpliva še mnogo drugih komponent.

Izbira med namiznim in prenosnim modelom

Pomembno je, da se odločimo izbrati prenosni računalnik, ki bo lahko ustrezno opravil naloge, ki ste si jih zadali za v prihodnje. Podobno kot namizni, ima svoje karakteristike oziroma lastnosti. Med seboj jih v prvi vrsti ločimo po cenovnih razredih. Dražji so seveda namenjeni za bolj zahtevne uporabnike in zmorejo opraviti zahtevnejše naloge.

Razlike pa so lahko tudi zaradi kvalitete in trpežnosti materialov, ki so uporabljeni za izdelavo in nekaterih dodatkov, ki so ali niso vgrajeni vanj. Zaradi vseh teh lastnosti, bo namizni računalnik načeloma cenejši, saj ima komponente večje in izdelane v masovni proizvodnji.

Ker prenosni računalnik vsebuje vse naprave, ki jih za vsakdanje delo potrebujemo, ne potrebujemo dodatno kupovati miške, zvočnikov, kamere, tipkovnice in drugih naprav. Miško nadomesti sledilna ploščica (touchpad), ekran je že vgrajen in tudi druge možnosti razširitev obstajajo, na primer v obliki USB vhodov in ostalih vhodov, kot sta HDMI in VGA. Seveda pa ni nujno, da vgrajene naprave ustrezajo vsakemu uporabniku.

Manjša zmogljivost, slabše hlajenje

Razvoj tehnologije je v zadnjih letih omogočil, da so se notesniki zelo pohitrili in postali priljubljeni tudi za igranje iger in grafično oblikovanje. Seveda pa je zmogljivost manjša, kot pri namiznih bratih. Manjša je tudi poraba električne energije, zaradi majhne velikosti pa ima prenosni računalnik slabše hlajenje.

Posledično se lahko tudi zelo hitro pregreje, sploh pri delu z grafiko. Če imate povrh vsega še zamazane hladilne izhode, ga je potrebno profesionalno očistiti. Ta postopek je kar zamuden, saj ga je treba odpreti in se ukvarjati z vsakim sestavnim delom posebej.

prenosni-racunalnik-hp-1

Manjše izvedbe notesnikov

Poznamo tudi Ultrabook laptop. Ta je še veliko tanjši od navadnega prenosnika. Ultrabooki niso debelejši od 2 cm in lahko poganjajo vse programe, tako kot kak drug običajni računalnik.
Če želite imeti za na pot še manjši digitalni pripomoček, je naslednja stopnja tablica. Tablični računalnik je po velikosti še manjši in je odlična izbira za poslušanje glasbe, brskanje po spletnih straneh in igranje enostavnih iger.

Tablica ne porabi veliko električne energije, je lahkotna in odličen pripomoček tudi za glasbenike, podjetnike, prodajalce in promotorje. Njena ključna težava je zmogljivost, saj v njej ni tako velikih naprav, kot so v večjih računalnikih, s tem pa izgubi na moči.

V zadnjih letih so prenosniki postali tudi vedno bolj priljubljen vir zabave, to pa ravno zaradi njihove mobilnosti. Še ena zanimiva statistična informacija je ta, da ima običajen prenosni računalnik približno enako življenjsko dobo kot namizni računalnik.

Ste dobili dovolj informacij? Čas je torej, da se odločite komu boste kupili prenosni računalnik in kakšnega. Primeren pa je za darilo ob popolnoma vsaki priložnosti. Prenosniki so lahko božična darila, darila za rojstni dan ali ob kaki drugi priložnosti. Redko spadajo med poslovna darila, saj so preprosto predragi. Če sledite povezavi, pa boste videli, kakšna so druga poslovna darila, ki so primerna za obdarovanje vaših poslovnih partnerjev.

Iz iste kategorije: