Kako za praznike obdarovati svoje otroke

Prazniki so skorajda pred vrati in zagotovo se decembrskega obiska treh dobrih mož še najbolj razveselijo otroci. Iskrice v očeh jim prižiga vznemirjenje in velika pričakovanja. Za nas odrasle pa zna biti takšen čas kar precej stresen. Izbira darila za otroke je namreč včasih kar precej velik izziv.

Vsekakor so igrače daleč najbolj priljubljeno darilo, a je izbira zlasti odvisna od malčkove starosti. Prav tako je pomembno, da izbrani izdelek za otroke ponuja prijetno igro, obenem pa še spodbuja njihov razvoj.

Izbira darila za najmlajše otroke

Otroci praviloma prve korake naredijo okoli prvega leta starosti. V tem času se za njih odpre povsem nov svet. Tudi igra postane nekoliko drugačna. Zanimive so takšne igrače, ki jih lahko rinejo ali vlečejo. Dobro bi jih zaposlile tudi različne sestavljanke ali pa igrače, ki oddajajo zvok in so različne na dotik.

Izbira darila za otroke je namreč včasih kar precej velik izziv.

Dobrodošla izbira darila za otroke je na primer prikupna interaktivna igrača. Malčkom učinkovito pomaga pri urjenju govora in pri učenju najrazličnejših fraz. Če pa mali junaki kažejo zanimanje za kuhanje, jim lahko podarite otroško kuhinjo ali pripomočke za kuhanje.

Igrače za otroke med 3. in 5. letom starosti

Nekoliko starejši otroci se najraje igrajo v družbi ostalih malčkov. Z igranjem v skupini se ne nazadnje dobro naučijo tudi podrejanja pravilom, prilagajanja, upoštevanja. Nabor daril je za takšno starostno skupino otrok kar precej pester in zanimiv.

Njihovi varovanci lahko postanejo kar plišaste igrače. Še posebej deklice izjemno rade uživajo tudi pri sestavljanju nakita iz preprostih materialov. Odlično darilo je plastelin, ki otrokom na sploh daje veliko domišljije ter omogoča krepitev fine motorike.

Presenečenje za otroke med 5. in 7. letom starosti

Po 5. letu otroci zlasti uživajo v igri vlog. Otroške delavnice, kuhinje in seti za izdelovanje nakita in drugih izdelkov so za ta čas še kako zelo aktualna in odlična izbira. Prav tako se dobro obnesejo tudi družabne igre, kot sta na primer spomin ali pa človek ne jezi se. Če se odločite za nakup darila za otroke v obliki sestavljanke, pa je ta lahko že nekoliko zahtevnejša – manjši in številčnejši kosi za še večji izziv.

Po 5. letu otroci zlasti uživajo v igri vlog. Otroške delavnice, kuhinje in seti za izdelovanje nakita in drugih izdelkov so za ta čas še kako zelo aktualna in odlična izbira.

Igrače za notranje in zunanje prostore ter drugi koristni izdelki za otroke

Čeprav otroške igrače in igro povezujemo predvsem z notranjimi prostori, je ključnega pomena tudi to, da spodbujamo otroške igre na prostem. Odlična aktivnost za malčke je učenje vožnje s poganjalcem, pravim kolesom ali s skirojem. Takšna aktivnost je zunaj na dvorišču ali kje na drugi ustrezni lokaciji primerna predvsem tedaj, ko je zunaj lepo vreme.

Pozimi pa se otroška igra lahko preseli v notranje prostore. Še vedno pa z malčki lahko opravimo kratek zimski sprehod po naravi. V stanovanju oziroma hiši se splača zasnovati poseben igralni kotiček. S tem ne nazadnje poskrbimo za precej večji red in shrambo vseh otroških izdelkov, ki bi sicer lahko ležali vsepovsod.

Večina staršev prisega na lego kocke

Izbira igrače za otroka ni tako preprosta. upoštevati je treba vrsto dejavnikov, na primer otrokovo starost, materiale, zasnovo. Ključno je še to, da izberemo izdelek, ki si ga otrok v resnici želi imeti. Morda je to igrača v obliki helikopterja, avtomobilčka, gasilca, hiše za punčke, veterinarske ambulante, kuhinje. 

Izbira igrače za otroka ni tako preprosta. upoštevati je treba vrsto dejavnikov, na primer otrokovo starost, materiale, zasnovo.

Kljub pestri in kakovostni ponudbi se večina staršev najraje odloči kar za nakup lego kock. Morda tudi zato, ker je bila v otroštvu to njihova najbolj priljubljena igrača. Kocke so izjemno uporabne in otroci se jih zlepa ne naveličajo. Spodbujajo domišljijo, motoriko, obenem dajejo nešteto možnosti za kombiniranje. Nad njimi pa se navdušujejo tako dečki kot deklice.

Uporabni otroški izdelki

Sicer pa ni nujno, da za otroška darila vedno poklanjate le igrače. Morda je čas za nekoliko bolj uporabne darove, kot so copati, flaška za vodo, zobna ščetka, nahrbtnik za vrtec ali šolo, smučke. Priročni izdelki so lahko odlična lekcija, da stvari ne padejo kar z neba.

Otroci so veseli tudi izdelkov v obliki oblačil oziroma tekstila. Še posebej decembrska obdarovanja so enkratna priložnost za izkoriščanje prazničnih popustov. Izbiramo pa med tistimi kosi oblačil, ki jih naši otroci zares potrebujejo. Posebno mesto imajo tudi knjige. Otroke spodbujajo k branju. Čas, ki ga boste s svojimi otroki preživeli ob branju čudovitih pravljic, pa je tako in tako neprecenljiv.

Za vse omenjene otroške izdelke pa se vam še zdaleč ni treba gužvati po nakupovalnih središčih. Izbrano darilo lahko naročite preko spleta.

Iz iste kategorije: